Over Kantelpunten in het katholicisme.

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

12-19 feb
Deinze - Buurtcentrum De Rekkelinge

Kantelpunten in het katholicisme.

Kantelpunten in het katholicisme: hoe de vrouw uit de Kerk verdween Ortwin Huysmans gaat na waar de wortels liggen van die katholieke traditie en maakt daarbij gebruik van de recentste inzichten

Van maandag 12 februari 2024 om 19:30 uur t/m maandag 19 februari 2024 om 21:30 uur

Deze academie wordt gegeven op 2 achtereenvolgende maandagen, namelijk 12/02/2024 en 19/02/2024 telkens van 19.30 u tot 21.30 u. 

De rol van de vrouw in de Kerk blijft het debat binnen de katholieke wereld beroeren. In 2016 richtte paus Franciscus een commissie op om de rol van gewijde vrouwen in de eerste christelijke gemeenschappen te onderzoeken. De uitkomst bood geen pasklaar antwoord: progressieve katholieken moeten blijven wachten op het felbegeerde precedent voor vrouwelijke wijdingen. En wat met gehuwde mannen die tot priester gewijd worden?

Er bestaat geen eenduidige doctrinaire basis in de Heilige Schrift om deze kwestie te beslechten. Dat het katholicisme vandaag vasthoudt aan de traditie van celibaat en mannelijk priesterschap, is het gevolg van een complex historisch proces. Waar gehuwde priesters en gewijde vrouwen geregeld opdoken voor de 11de eeuw, werden ze na de 11de-eeuwse kerkelijke hervorming steeds meer naar de marginaliteit verdrongen. Ortwin Huysmans gaat na waar de wortels liggen van die katholieke traditie en maakt daarbij gebruik van de recentste inzichten.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 38,00
Standaard € 53,00
Labels: Religie & ZingevingAvondcursus2 sessiesNederlands | basisgebruiker A1/A2RolstoeltoegankelijkActiviteitCultuurregio Gent